Buttsnute eller spissnute?

Hagen er full av små froskebarn.  Froskejakt og bilder. Livredd i min store hånd.

Katta ga vel jamnt blanke. Frosken kom seg velberget tilbake i det laange gresset. Opphold i dag. Jeg kommer til å klippe gresset i ettermiddag. Bare så dere vet det!

Buttsnutefrosk eller vanlig frosk (Rana temporaria) er den vanligste froskearten i Norge. Den kan bli litt større enn spissnutet frosk, ca. 7-10 cm lang, og har en butt snute. Fargene varierer en del med temperaturen, men undersiden er lys (gjerne med mørke flekker) og oversiden brun, rødbrun eller gråbrun med mørke tegninger, særlig på bakbeina. Vanlig frosk og spissnutet frosk er såpass like at de fleste vil ha vanskelig for å se forskjell på dem. Det sikreste skilletegnet er hannenes sang om våren.

Spissnutefrosk (Rana arvalis) er litt mindre enn buttsnutefrosken, ca. 7-8 cm lang, og har en tydelig spissere snute. Fargene er nokså lik buttsnutefrosk, men undersiden er mer ensfarvet lys og skaper en kontrast til den mørk grå/brune oversiden. Hannen får en lettkjennlig blågrå gytedrakt i parringstiden.

Hovedutbredelsen er rundt Oslofjorden fra svenskegrensa, til Skiensområdet, samt enkelte plasser i Agderfylkene. Alt fra gårdsdammer og grøfter til sakteflytende bekker/elver er vanlige habitater. Spissnutefrosken tåler surere vann og er mer knyttet til skog enn den vanlige frosken.

I april – mai (avhengig av klima) samles begge kjønn til gyting i den faste vannansamlingen. Hannen lokker med rask serie med klukkende «wo’uk». Hunnen legger de 400-2000 eggene som klare, faste geleklumper, som vanligvis synker til bunnen (i motsetning til buttsnutefroskens egg, som flyter opp). Larvene (rompetrollene) går på land i juli-august og blir kjønnsmoden etter ca 3 år (noen ganger 2). Overvintrer som oftest på bunnen av en dam, o.l. der den puster med huden for å få oksygen. Spissnutefrosken er kategorisert som sjelden på Nasjonal rødliste.

Klippet og limt fra Wikipedia. Takk!

Reklamer

11 kommentarer

Filed under Hagen om dagen

11 responses to “Buttsnute eller spissnute?

 1. Anita K.

  Så søøøøøte de er, uansett snute. 😀

 2. Anita K.

  Lille Hjerte sier:
  – IIIIIiiiiiiiIIIIIiiiiii! 😆

 3. Trine

  Det er nok en spissnutefrosk du har der. De er lusere brune i fargen enn den andre. Jeg har mengder av froskebabyer i hagen, både butt- og spissnute, mest av den butte.

 4. hildeG

  En del froskebarn som hopper rundt her og, ja. Koselig!

 5. Anita K.

  Skulle gjerne ha adoptert noen hit, men her er for tørt og bratt – og vei. Ikke noe for små søte frosker. 😦

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s